Новини

Довженко-Центр оголосив про неплатоспроможність

Національний центр Олександра Довженка сьогодні повідомив, що став неплатоспроможним, і що обігові кошти підприємства вичерпані. З початку 2020 року Центр не отримав планове держфінансування за бюджетною програмою про підтримку кінематографу. Про це йдеться у заяві Центру.

Причиною було те, що Міністерство фінансів не затвердило поданого Міністерством культури та інформаційної політики (МКіП) проекту паспорту програми. У Центрі запевняють, що зверталися до Мінкульту та комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики з проханням поновити бюджетне фінансування, але це не дало результатів.

У заяві зазначено, що бюджетними коштами покривається лише 70% заробітної плати працівників Центру. Водночас Центр власним коштом здійснював сплату необхідних податків та зборів, оплату комунальних послуг та охорони, забезпечуючи збереженість фільмофонду, архівного та музейного фондів Центру. У березні-травні 2020 року весь особовий склад перевели в простій зі збереженням 2/3 окладу.

Національний центр Олександра Довженка – найбільший кіноархів України, в якому зберігається більше 6000 найменувань художніх, документальних, анімаційних українських та закордонних фільмів та тисячі архівних документів з історії українського кіно. Крім цього, Центр є єдиним членом Міжнародній федерації кіноархівів (FIAF) в Україні.

На жаль, ситуація з Довженко-центром – лише одна з багатьох прикрих ситуацій, що сталися у сфері української культури протягом останнього року.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: